Många undrar om flytbryggor med HD-rörpolyetenpontoner kan ligga kvar i vattnet på vintern när det är is. Svaret på denna fråga är tvådelat: dels om pontonerna klarar is och dels vilka skador isen kan orsaka.
Klarar HD-rörpolyetenpontoner is?
Flytbryggor med HD-rörpontoner kan frysa in i isen på vintern utan problem tack vare pontonernas extrema styrka. HD-polyetenrörspontoner används ofta inom vatten- och avloppsbranschen samt gruvindustrin för sin hållbarhet, UV-beständighet, korrosionsbeständighet och långa livslängd. Typiska 500mm rör som används som pontoner till flytbryggor är över 12mm tjocka och extremt tåliga. Pontonernas runda form, släta yta och svarta färg minimerar risken för att bryggorna fastnar i isen under vintern, vilket innebär att de “ploppar” upp ur isen vid islossning.
Vad kan isen göra för skada?
Is i sjöar och hav har en enorm kraft som kan orsaka skador på flytbryggor, fasta bryggor och annan vattennära egendom när isen rör på sig. Under vintern ändras vattenståndet på grund av månen, lufttryck och vindar, vilket kan leda till strandsprickor eller isrännor några meter från land. För att undvika skador bör man undvika att placera pontoner där sådana sprickor kan uppstå och ta hänsyn till hur utsatt platsen är för vind och is. Platser med mer än 2km öppet vatten till närmaste strand anses vara utsatta och där rekommenderas att flytta eller ta upp flytbryggan.
Sammanfattning och råd:
Innan man anlägger en brygga, oavsett om den är flytande eller fast, är det klokt att rådfråga en bryggkonsult. Det finns flera åtgärder man kan vidta för att undvika skador från is på vintern. Kontakta AlfaBryggan AB, även kallad #pontonkungen, för professionell rådgivning inför ditt bryggköp.
Senaste kommentarer