Miljöhotet från Traditionella Flytbryggor: Miljövänliga Flytbryggor från AlfaBryggan

Kampen för Miljövänliga Flytbryggor

I över ett decennium har AlfaBryggan AB, under ledning av Christer Ulfvengren, kämpat för att introducera miljövänliga flytbryggor och belysa de miljöproblem som traditionella flytbryggor med cellplast (EPS/XPS) även kallad frigolit, som flytmedium orsakar. Vårt engagemang har omfattat informativt arbete genom artiklar, pressreleaser, och nu ett konkret initiativ med Havsmiljöinstitutets kartläggning av flytbryggor. Denna text sammanfattar vår kamp för miljövänliga flytbryggor, våra HD-polyetenpontonbryggor och stålrörspontonbryggor, och hur vi kan bidra till en hållbar framtid för våra vattenmiljöer.

Miljöpåverkan av Traditionella Flytbryggor

Havsmiljöinstitutet, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, har inlett en (nationell kartläggning av flytbryggor) som innehåller cellplast/frigolit vid kommunala badanläggningar och småbåtshamnar. Syftet med denna kartläggning är att förstå omfattningen av dessa bryggors bidrag till plastförorening i våra hav och sjöar.

Kommunala förvaltningar och båtklubbar anslutna till Båtunionen får nu information och ska besvara frågor i (enkäten), vilket är viktigt för att kartlägga och åtgärda problemen med miljöföroreningar orsakade av traditionella bryggor.

Mikroplastförorening

Nedbrytning av cellplast leder till mikroplastföroreningar i våra vatten, ett allvarligt miljöproblem som påverkar både marin livsmiljö och ekosystem. Denna fråga har nyligen diskuterats i artiklar som Debatt: Hög tid att sätta stopp för nedskräpningen i våra sjöar och hav från betongflytbryggor med cellplast. Det är avgörande att vi tar ansvar och övergår till hållbara alternativ som motverkar denna typ av förorening.

Genom att välja miljövänliga bryggor från AlfaBryggan kan vi aktivt bidra till att minska mikroplastens påverkan. Att investera i sådana lösningar skyddar våra vattenresurser och främjar en hållbar framtid för våra sjöar och hav.

Vattenabsorption

Cellplasten i traditionella flytbryggor av betong absorberar vatten, vilket resulterar i att flytbryggor sjunker och lutar över tid. Detta fenomen har uppmärksammats i artiklar som Epoch Times, som belyser hur sådana konstruktioner inte bara påverkar säkerheten för både båtar och användare, utan även bidrar till miljöproblemen. Genom att välja hållbara alternativ som våra HD-polyetenpontonbryggor kan vi motverka dessa problem och säkerställa stabila och långvariga lösningar för framtiden.

Destruktionskostnader

Att destruera uttjänta flytbryggor av betong är både kostsamt och miljöfarligt. Detta har belysts av tidningen Skärgården i en artikel som du kan läsa här.

Kritik mot Offentliga Inköp

Offentliga inköpare, särskilt kommuner och deras bolag, kritiseras ofta för att välja föråldrad teknik på grund av bristande kunskap. Detta utesluter modernare och miljövänligare alternativ, vilket även har lyfts i en artikel av Upphandling24. Läs mer här.

Förslag till Bryggskrotningspremie

Vi föreslår att en bryggskrotningspremie införs, likt den befintliga båtskrotningspremien, för att främja miljövänlig destruktion och ersättning av uttjänta bryggor. Läs mer om vårt förslag på LinkedIn.

Behov av Förbättrad Upphandling

Vi anser att kommuner och offentliga upphandlare behöver investera mer i kunskap och miljömedvetenhet vid upphandling av flytbryggor och småbåtshamnar. En förbättrad upphandlingsprocess skulle inte bara främja hållbarare lösningar, utan även undvika de kostsamma och miljömässiga utmaningarna med uttjänta bryggor. Diskussionen om en bryggskrotningspremie har lyfts som en möjlig väg framåt i en artikel på Aktuell Hållbarhet.

Kritik mot Stockholms Universitet

I ett öppet brev har vi kritiserat Stockholms Universitet för deras val att upphandla föråldrad och miljöförstörande teknik, samtidigt som de vägrar öppna upp för moderna och hållbara lösningar. Läs mer i artikeln på MyNewsDesk.

Visuellt Bevis på Problem

Våra videor belyser tydligt de miljöproblem vi diskuterar. I ”Miljöhotet från Gamla Betongbryggor” (B001) visas hur gamla betongbryggor bryts ner och läcker farliga ämnen i våra vatten. I ”Miljöförstörelse i Kvisthamraviken: Stellan Armandssons Kamp” (B002) skildras en lokal kamp mot föroreningar från uttjänta bryggor, med fokus på deras negativa påverkan på Kvisthamraviken.

AlfaBryggans Miljövänliga Flytbryggealternativ

Vi erbjuder moderna, hållbara flytbryggor som bryter med den traditionella bryggkonstruktionen:

  • HD-Polyetenpontonbryggor: Introducerade i Finland på 1970-talet och nu i Sverige, dessa flytbryggor använder HD-polyeten, ett material som är extremt tåligt, UV-stabiliserat, och resistent mot vatten, is, och kemikalier. De använder luft som flytmedium, vilket är både miljövänligt och återvinningsbart. De har en livstids flytgaranti och en konstruktionshöjd på 750 mm, vilket ger överlägsen stabilitet och bärkraft jämfört med trä- och betongbryggor.
  • Stålrörspontonbryggor: För de mest krävande miljöerna, dessa flytbryggor är byggda för att hålla över 100 år med periodiskt underhåll, helt återvinningsbara och med hög bärkraft.

-Läs mer om dessa alternativ i Brygghandboken, som är skriven av Tapio Sarkola. Tapio är specialistingenjör inom design och projektledning av stålrörsbryggor och marina konstruktioner, med omfattande erfarenhet från innovativa lösningar för kust- och vattenbyggnadsprojekt.

Överlägsen Prestanda och Hållbarhet med AlfaBryggans Flytbryggor

Vår Harbour®-serie är designad för småbåtshamnar och andra marina applikationer:

  • Konstruktion: Harbour®-bryggor har en konstruktionshöjd på 75-80 cm med fribordshöjd på 60 cm, vilket ger hög stabilitet och säkerhet. De är utrustade med HD-polyetenpontoner med en diameter på 500 mm, en tjocklek på 12,3 mm, bärighet på 177 kg/m och är helt vattentäta. Luft som flytmedium bidrar till deras miljövänlighet och återvinningsbarhet.
  • Bärkraft och Stabilitet: Dessa flytbryggor fungerar som en katamaran, med pontonerna på sidorna för att maximera stabiliteten. De har hög bärkraft vid kanten och är resistent mot gungningar, vilket är en betydande förbättring jämfört med trä- och betongbryggor.

Kostnadsbesparingar och Miljöfördelar

Lägre Miljöpåverkan

HD-polyetenpontonbryggor och stålpontonbryggor är miljövänliga alternativ som använder luft som flytmedium. Dessa bryggor producerar inga mikroplaster, vilket hjälper till att bevara våra hav och sjöar från förorening. Dessutom har de ett lågt koldioxidavtryck, vilket gör dem till ett hållbart val. För mer information om miljöpåverkan av traditionella betongbryggor kan du läsa artikeln Betongbryggor kan bli miljöproblem, som tydligt belyser dessa frågor.

Kostnader

Att destruera en polyetenpontonbrygga är betydligt billigare än att riva en betongbrygga. Vid livscykelns slut kan materialet återvinnas och återanvändas, samt omvandlas till bränsle för värmeproduktion. Detta inte bara minskar kostnaderna, utan bidrar också till att minska den negativa miljöpåverkan. Stålpontoner kan återanvändas, och när de når slutet av sin livslängd kan de till och med ge ekonomisk avkastning genom återvinning.

Exempel på Implementerade Lösningar

Kommunala Badplatser och Båthamnar:

AlfaBryggan har framgångsrikt försett flera kommuner, inklusive Nacka, Luleå, Karlstad, Herrljunga, Mariefred och Uppsala, med moderna och miljövänliga flytbryggor. Dessa installationer har förbättrat tillgången till strömförsörjning och säkerhet vid vattnet.

Specialbryggor:

Från en 60 m² ”Beachbrygga” i Stockholm till en flytande bastuflotte i Västervik, visar vi att våra flytbryggor kan anpassas för att möta olika behov. Detta bekräftar vår förmåga att erbjuda skräddarsydda lösningar som passar alla typer av marina och fritidsverksamheter.

Uppmaning till Handling

Vi uppmanar beslutsfattare och marina användare att överväga de långsiktiga fördelarna med AlfaBryggans flytbryggor. För att välja rätt flytbrygga, läs vår Brygghandbok, som ger djupgående insikt i vad man bör tänka på vid bryggköp.

Har du egna erfarenheter eller tankar om hållbara marina lösningar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Kontakta oss: För konsultation, projektplanering eller inspektion av bryggplatser, tveka inte att kontakta oss på www.alfabryggan.se.

Slutsats

Det är dags att lämna gamla, miljöskadliga tekniker bakom oss. AlfaBryggan AB står för framtidens marina konstruktioner med fokus på hållbarhet, kvalitet och miljövänlighet. Genom att välja våra HD-polyetenpontonbryggor och stålrörspontonbryggor bidrar du till en ”Modern-Marin-Miljö” och säkerställer att kommande generationer kan njuta av våra skärgårdar utan att betala priset för miljöförstöring.

batklubbsbrygga-sjunker-drar-ner-batar-panik
Båtklubbsbrygga som sjunker

Om du registrerar dig missar du inget inlägg.

Om inläggsförfattaren

Bild av Christer Ulfvengren
Christer Ulfvengren
Christer är VD på AlfaBryggan och en erfaren entreprenör med ett livslångt engagemang för båtar, bryggor och byggnation. Hans passion för sjölivet har tagit honom över Atlanten fyra gånger och över oceanen en gång, senast år 2018. Chriter har även en bakgrund inom finsnickeri, vilket har gett honom en djup uppskattning för kvalitet och hållbarhet i allt han gör."Jag vill att vi alltid försöker att göra det så enkelt för kunden som möjligt och att vi ska vara lyhörda på ytterligare förbättringar," säger Christer, som ständigt strävar efter att förbättra både produkter och kundupplevelser hos AlfaBryggan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Do you want to hide this popup?