logo-alfabryggan-350×100

TSFS 2023:12: Nya Föreskrifter för Hantering av Avfall från Fritidsbåtar

TSFS 2023:12 är en del av Transportstyrelsens författningssamling som innehåller föreskrifter och allmänna råd om mottagning av avfall från fritidsbåtar. Denna regelverk, beslutad den 5 april 2023 och utkommen från trycket den 18 april 2023, syftar till att reglera hanteringen av avfall från fritidsbåtar i svenska fritidsbåtshamnar för att minska föroreningar och skydda den marina miljön.

Huvudpunkter i TSFS 2023:12

Tillämpningsområde

Föreskrifterna ska tillämpas på svenska fritidsbåtshamnar och omfattar allt avfall som normalt uppstår under drift och användning av fritidsbåtar.

Mottagningsanordningar

Fritidsbåtshamnar krävs att ha mottagningsanordningar för avfall för att tillgodose behovet av avfallsavlämning från de fartyg som normalt anlöper hamnen. Detta inkluderar toalettavfall samt annat spillvatten och avfall.

Ansvar och Underhåll

Den som ansvarar för en mottagningsanordning ska säkerställa att den fungerar klanderfritt och att eventuella funktionsfel repareras utan onödigt dröjsmål.

Avgifter

Fritidsbåtshamnar får ta ut avgifter för att täcka kostnaderna för mottagande och behandling av avfall. Avgifterna kan differentieras baserat på olika faktorer men ska primärt baseras på indirekta administrativa kostnader samt direkta kostnader för faktisk avlämning av avfall.

Avfallshanteringsplaner

Varje fritidsbåtshamn måste ha en upprättad och godkänd avfallshanteringsplan som bland annat beskriver hamnens verksamhet, avlämningsbehov, mottagningsanordningar och säkerhetsåtgärder för att förhindra att avfall hamnar i vatten eller på land.

Information och Kommunikation

Information om mottagningsanordningar, avfallstyper som omhändertas, avlämningsförfarandet och avgifter ska offentliggöras på ett lättillgängligt och tydligt sätt för hamnanvändare. Denna regelverk är ett viktigt steg mot en mer hållbar och ansvarsfull hantering av avfall från fritidsbåtar, vilket bidrar till skyddet av den marina miljön.

Genom att kontakta oss eller utforska våra mottagningsanordningar online, får du tillgång till skräddarsydda och innovativa lösningar för en effektiv avfallshantering. Vår expertis och vårt breda utbud säkerställer att du hittar den perfekta lösningen för just dina behov. Upptäck hur vi kan hjälpa dig att bidra till en mer hållbar marin miljö idag.

Köp Miljöstation och tillbehör i vår e-handel

Senaste kommentarer

    Gillade du inlägget?

    Facebook
    X (fd twitter)
    LinkedIn

    Om du registrerar dig missar du inget inlägg.

    Om inläggsförfattaren

    Christer Ulfvengren
    Christer Ulfvengren
    Christer är VD på AlfaBryggan och en erfaren entreprenör med ett livslångt engagemang för båtar, bryggor och byggnation. Hans passion för sjölivet har tagit honom över Atlanten fyra gånger och över oceanen en gång, senast år 2018. Chriter har även en bakgrund inom finsnickeri, vilket har gett honom en djup uppskattning för kvalitet och hållbarhet i allt han gör."Jag vill att vi alltid försöker att göra det så enkelt för kunden som möjligt och att vi ska vara lyhörda på ytterligare förbättringar," säger Christer, som ständigt strävar efter att förbättra både produkter och kundupplevelser hos AlfaBryggan.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


    Do you want to hide this popup?